tisdag 10 januari 2012

övergivna

har ännu inte hunnit läsa klart boken men har inte så mycket kvar nu och det börjar dra ihop sig för huvudpersonen Sam :)
Tänkte ändå att ni skulle få en recension på den så jag lånade en från novell bloggen :)


Ena sekunden står fjortonårige Sam Temples historielärare och pratar om inbördeskriget. I nästa är han borta. Han "puffade" som Sams bästa vän Quinn uttryckte det. Efter en närmare undersökning visar det sig att alla lärare försvunnit. Och inte bara lärarna. Alla över femton försvinner spårlöst. Samtidigt höjs en mur runt hela staden där Sam och hans vänner bor. Ingen kan ta sig in och ingen kan ta sig ut förrän man fyller femton. Tillsammans med sin favorittjej Astrid försöker Sam ta reda på vad som hänt. Men tiden rinner ut. Snart fyller Sam femton. OCh när man fyller femton... försvinner man...
Den här boken kastar en huvudstupa in i handlingen direkt. Spänningen höjs hög direkt, men svalnar av de första kapitlen då det bara handlar om barnens försök att driva en hel stad. Lite längre in i boken börjar det dock hända saker, och det är då det blir riktigt bra. Författaren är väldigt bra på att beskriva känslor, och jag kom på mig flera gånger med att bli nervös, rädd och modig ihop med huvudpersonen Sam. Jag är inte riktigt säker på bokens genre, men jag skulle gissa på något åt science-fiction-hållet, med tanke på att djur och människor innanför muren börjar muteras.
Boken är ganska lik "Flugornas Herre" på många sätt, fast i modern tappning. Den får en verkligen att inse att vi behöver vuxna.
Sidorna innehåller massor av känslor kastade huller om buller på ett lyckat sätt. Sorg, kärlek, skräck, mod, rörs om och blir väldigt bra i slutändan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar