tisdag 22 januari 2013

Cheesecake med Lemoncurd

Tänkte ge er receptet på de underbart goda cheesecaken som jag skrev om i förra inlägget!
 Väldigt enkel att göra, perfekt att ha i frysen när man får besök. 

Botten
12 st. Digistivekex eller Mariekex
75 gram smält smör

Fyllning
250 gram färskost, naturel smak (ex. philadelfiaost)
1 dl mörkt muscovadosocker 
(Jag tog hälften vanligt socker och hälften brun farinsocker)
1 tsk vaniljpulver
1 tsk rivet skal från citron (ev. lime)
2 dl vispgrädde

Lemoncurd
(går att använda färdigköpt lemoncurd!)
2 st små citroner (ev. 3 st lime)
2 st ägg
4 dl florsocker
75 gram smör

Gör så här
1. Smöra formen lätt, eller kläm fast ett smörpapper i en löstagbar form. 
Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret. Tryck ut smeten i en 
vanlig paj form eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt!

2. Gör lemoncurden: 
Tvätta citronerna/limen och riv det yttersta skalet fint. (spara en tesked 
av skalet till fyllningen.) Pressa ut 1 dl saft ur citronerna/limen. Vispa samman
alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning 
tills den tjocknat. Smällt smöret i blandningen och ta av från värmen. Kyl 
krämen något och låt stå svalt. (Gärna i vattenbad.)

3. Vispa samman grädden och sockret. Det ska vara lättvispat men inte 
rinnigt. Vispa i osten och kör slätt.

4. Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-bottnen. 
Låt stå svalt en stund.

5. Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.

6. Bred ut lemoncurden över den färdiga kakan och frys till den stelnat.
Ta fram kakan 10-15 minuter innan den ska serveras och låt den tina lite i kylskåp.
Dekorera eventuellt med frukt och bär. 

(Lånat från cheesecake.nu)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar